Wat is blokarten?

Ontwerp

De definitie van ‘blokart’ is: “een eenpersoons kar, met drie wielen en een zeil, die door middel van windaandrijving rijdt over het strand”.

Het karretje heeft een zitruimte die laag bij de grond zit, wat zorgt voor een goede verdeling van het gewicht en een laag zwaartepunt. Hierdoor valt men niet direct om als het zeil wind vangt, wat natuurlijk wel zo prettig is…

In het midden van de blokart zit de mast, waar het zeil aan vast zit. Het zeil is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de blokart; zonder zeil wordt er geen wind gevangen, en zal de kar dus niet bewegen.

Oorsprong

In 1999 is de Blokart in Nieuw-Zeeland ontworpen door Paul Beckett. De naam van de activiteit is dus blokarten, en niet blowkarten, wat men vaak denkt. In 2007 al waren er ruim 6000 blokarts verkocht.

Blokart locaties

Het blokarten kan alleen op brede vlaktes worden gedaan, omdat er veel ruimte nodig is voor het maken van bochten, en om snelheid te maken en te behouden. Het strand is hiervoor dus uitermate geschikt. De activiteit wordt daarom ook wel strandzeilen genoemd. Het blokarten is niet overal toegestaan.  Wijk aan Zee en IJmuiden zijn erg goede locaties voor het blokarten, en ook op Texel is hiervoor voldoende ruimte. Deze locaties zijn door de gemeentes dan ook officieel benoemd tot blokart-locatie. In Zandvoort of Scheveningen is het blokarten echter niet toegestaan, aangezien het strand daar veel te smal is.

Zijn er risico’s bij blokarten?

Blokarten is ongevaarlijk, zolang men dit doet onder begeleiding van ervaren instructeurs en alle veiligheidsregels in acht worden genomen. Onze blokartinstructeurs geven een duidelijke uitleg over de werking van de blokart, hoe er gestuurd moet worden, en hoe de blokart tot stilstand kan worden gebracht. Ook de bediening van het zeil wordt uitgelegd, en het uitgezette parcours wordt besproken. Vervolgens kan je zelf instappen en wegrijden over het strand!